Много често биваме заблудени от митовете за екстрактите:

“екстрактите в козметиката, имат потенциална мощ в пъти по-силна, в сравнение с тази на растението от което са извлечени” – абсолютно погрешно твърдение :(

CO2 екстракти
Всъщност някои екстрактите са почти толкова потентни, колкото и студено-пресованите и етеричните масла. Такива се екстрактите с въглероден диоксид – CO2 extract, най-надеждният и скъп метод в наши дни.

Мацерация
При други начини на екстракция обаче, като мацерацията (накисване на билка, растение в масло), получените екстракти са в пъти по-слаби.

Извличане чрез химикали
Има и екстракти, които се получават чрез разтворители като етанол или n-хексан. При тези методи, след екстракция, разтворителят би следвало да бъде изпарен, така че да не остави следи в готовия продукт.
На практика това не винаги се получава и следователно екстрактът остава замърсен с химикал. Затова, при био козметиката се позволява ползване на екстракти извлечени с етанол, но не и с n-хексан. Този метод на екстракция дава по-малка мощ на получения продукт в сравнение със студено пресованите масла.

Объркването за потребителя идва от това, че всички екстракти се изписват по един и същ начин в задължителната информация за състав на етикета – просто като extract.
Така изобщо не знаем какъв е вложеният екстракт и колко е потентен.

Кога действат екстрактите?
За да може една съставка (дори и най-мощната) да прави чудеса с кожата, тя трябва да е налична в достатъчно количество. Когато екстрактите са наредени в края на листа със съставки след всички силикони, butylene glycol и подобни, не очаквайте някакъв осезаем резултат: това е обикновен маркетингов прийом, защото се използват количества под 0,5 %!

Какви екстракти използваме ние от NiNi Organic?
Много големи компании за луксозна козметика използват в нищожни количества множество екстракти от маслата които ние от NiNi Organic влагаме във висок процент – нар, краставица, облепиха, боровинка, бял трън, зелен чай (камелия) и др.
Ние не използваме екстракти, а целия пакет – пълното масло, защото освен регенериращите, антиоксидантни свойства, използваме и влагозадържащите сили на маслата. Защо? Защото не влагаме силикони, които да правят гладкия слой без друга ползва за кожата, а разчитаме на финото омекотяване и овлажняване от маслата.

Нашият съвет за екстрактите
Вместо само на екстракти, заложете на козметиката с качествени студено – пресовани масла и то в челните позиции на листа със съставки :)

Сравнение между студено-пресовано масло и екстракт с въглероден диоксид, което сме взели от достоверен източник – акредитирана лаборатория за био козметика:

 
Масло от вечерна иглика – студено пресовано
Вечерна иглика – CO2extract
INCI name Oenothera biennis oil Oenothera biennis seed extract  
Major Components  
Density (20 oC) g/cm3 0.925 0.910-0.940  
Refractive index (20 oC) 1.4759 1.4760-1.4810  
Sap. Value mg KOH/g 193 193  
Fatty acid composition  
Palmitic acid (C16:0) 6.3% 6.1%  
Stearic acid (C18:0) 2.2% 1.9%  
Oleic acid (C18:1) 7.2% 7.1%  
Linoleic acid (C18:2) 73.3% 74.5%  
Gamma Linolenic acid (C18:3) 8.9% 9.7%  
Unsaponifiables  
Sterols 0.96% 0.94%  
Tocopherols 770 ppm 300 ppm  

 

Стволовите клетки – мит или истина?

Стволовите клетки са представяни като механизъм за комуникация между тях и нашите собствени клетки, които се намират в епидермиса и дермата. На теория би трябвало да изпращат сигнали, така че нашите клетки да се делят повече, да се регенерират и т.н.
На практика няма съвместимост между растителното ДНК и нашето и в този ред на мисли, растителните стволови клетки могат да служат единствено за антиоксиданти.
За осъществяване на този тип комуникация се използва друг вид белтък – Human Growth Factor.
Следете ни за да научите за Human Growth Factor и пептидите :)

Пожелаваме ви сияйни усмивки и много истински съставки в козметиката и живота :)